Euromonitor her yıl olduğu gibi bu yıl da Global Tüketici Trendleri Raporu’nu yayınladı. Şirketlerin tüketicilerin gerçekte ne istediğini takip edebilmesi için 11 yıldır yayınlanan Global Tüketici Trendleri Raporu, kalite, işlevsellik, kolaylık ve fiyatın, tüm trendlerde satın alma kararlarını etkileyen ana faktörler olduğunu vurguluyor.

Euromonitor, Global Tüketici Trendleri 2025 Raporu’nu yayınladı. Tüketicilerin değişen davranışlarını açıklayan beş temel trendi vurgulayan rapor, mali yükü hafifletmeye yönelik alışkanlıkların tüketimin içine yerleşmiş durumda olduğunun ve bilimle desteklenen ürünler ve hedefe yönelik çözümlerin ilgi çekmeye devam ettiğinin altını çiziyor. Rapor, farklı nesillerin iş dinamiklerini nasıl etkilediğini, yeni fırsatlar yarattığını ve şirketlerin değişen müşteri alışkanlıklarına nasıl uyum sağladığını gösteriyor. Hayat pahalılığı, yeşil özellikler ve refah beklentileriyle şekillenen bir gerçeklikte, bu trendlerin dünya çapında tüketicilerin davranışlarının merkezinde yer aldığı vurgulanıyor.
2025’in 5 tüketici trendi şöyle:
1. Sağlıklı Yaşam Planları (Healthspan Plans)
2. Daha Akıllı Cüzdanlar (Wiser Wallets)
3. Eko Mantık (Eco Logical)
4. Filtrelenmiş Odak (Filtered Focus)
5. Kararsız Yapay Zekâ (AI Ambivalent)

Sağlıklı Yaşam Planları
Daha uzun süre daha sağlıklı yaşamak, uzun ömür yolculuğuna çıkan tüketiciler için ana hedef haline geldi. Tüketiciler, önleyici çözümler ve belirli endişeleri hedefleyen ürünler istiyor. Markalar, yaşamın her aşamasında optimum sağlığı destekleyen inovasyonlarla bu talebi karşılayabilir.
• Tüketicilerin %52’si önümüzdeki 5 yıl içinde şu anda olduklarından daha sağlıklı olacaklarına inanıyor.
• Tüketicilerin %54’ü 2024 yılında belirli sağlık hedefleri ve endişeleri için hangi vitamin ve takviyeleri almaları gerektiğini biliyor.
• 2025 yılında küresel vitamin ve takviye satışlarının 139,9 milyar ABD doları olacağı öngörülüyor.

Daha Akıllı Cüzdanlar
Tüketiciler tüketim alışkanlıklarının bir parçası olarak tasarrufa daha fazla para ayırmayı planlarken, satın alma kararları stratejik ve bilinçli. İnsanlar satın aldıklarının değerini hem mevcut ihtiyaçları hem de gelecekteki talepleri açısından önceliklerine göre tartar. Stratejik alışveriş doğal bir zihniyet haline gelir. Şirketler, hedef kitlelerinin akıllarında kalmak için net faydalar ve somut, faydalı teşvikler sunan çözümlerle yanıt vermeli.
• Tüketicilerin %72’si 2024 yılında günlük ürünlerin maliyetinin artmasından endişe duyuyor.
• Tüketicilerin %44’ü 2024 yılında finansal olarak kendilerini güvende hissediyor.
• Sadece %18’i 2024’te düşünmeden ve sık sık alışveriş yaptıklarını söylüyor.

Eko Mantık
Sürdürülebilir seçenekler yalnızca kişisel değerlere değil, aynı zamanda somut kanıtlara ve bu ürünlerin müşteri ihtiyaçlarına sağladığı faydalara dayanan bilinçli bir karar olmaya devam ediyor. Sürdürülebilirlik iddiaları somut kanıtlar gerektiriyor. Markalar tek başlarına yeşil şöhretle yetinemez. Tüketicileri çevre dostu seçenekleri tercih etmeye ikna etmek için doğru iddiaları doğru hedef kitle için doğru ürünlerle eşleştirmek gerekir.
• 2024’ün 2. çeyreği itibariyle, 11 hızlı tüketim ürünleri sektörü ve 25 ülkede sürdürülebilirlik iddiası taşıyan çevrimiçi stok kodu sayısı, 5 milyon.
• Tüketicilerin %63’ü günlük eylemleriyle çevre üzerinde olumlu bir etki yaratmaya çalıştı.
• Tüketicilerin %40’ı sürdürülebilir satın alımların önündeki en önemli engelin yüksek fiyat olduğunu belirtiyor.

Filtrelenmiş Odak
Müşteriler bildirimlere boğulduklarını ve sonsuz seçeneklerle çevrelendiklerini hissediyor; ihtiyaç duydukları şeyi aramak için daha az zaman harcamak istiyorlar. Markalar tüketicilerin dikkatini çekmek için bir yarış halinde. Kalabalık bir pazarda öne çıkmak için net iletişim ve optimize edilmiş kullanıcı deneyimi, stratejik öncelikler olmalıdır.
• Tüketicilerin %42’si, ürün veya hizmet özelliklerinin bu kanal aracılığıyla daha kolay anlaşılması nedeniyle canlı yayın yoluyla alışveriş yapıyor.
• Tüketicilerin %54’ü 2024 yılında yalnızca tamamen güvendikleri şirket ve markalardan alışveriş yaptı.
• Tüketicilerin %35’i sitede daha kolay gezinmenin online alışveriş deneyimlerini iyileştireceğini söyledi.

Kararsız Yapay Zekâ
Üretken yapay zekâ geçtiğimiz birkaç yıl içinde bir kaide üzerine oturtuldu. Beklentiler yüksekti, belki de çok yüksek. Ve gerçeklik ortaya çıktıkça, tüketiciler bu teknolojinin mevcut sınırlamalarına tanık olmaya başladı. Ancak insanlar bu teknolojiye sırtlarını dönmüyor. Bunun yerine, artıları ve eksileri değerlendiriyorlar. Entegrasyonlar ve ilerlemeler yavaşlamıyor. Şirketler, güveni korumak için üretken yapay zekayı kullanırken şeffaf ve amaca yönelik olmak zorunda.
• Tüketicilerin %43’ü üretken yapay zekayı güvenilir bir bilgi kaynağı olarak görüyor.
• Profesyonellerin %41’i, değişen tüketici eğilimlerine yanıt vermek için şirketlerinin son yıllarda dijital yatırımlarını artırdığını söyledi.
• Profesyonellerin %65’i şirketlerinin önümüzdeki beş yıl içinde üretken yapay zekaya yatırım yapmayı planladığını söyledi.

Ve Daha Fazlası…
• Y kuşağı ve Z kuşağı, fitness ve sağlık durumlarını takip etmek için cihaz veya uygulama kullanımında başı çekiyor.
• Tüketicilerin %57’si 2024 yılında satın aldıkları ürün ve hizmetleri kapsamlı bir şekilde araştırdı.
• 2023’te çevrimiçi güzellik ve kişisel bakım ürünlerinin %46’sı bir sürdürülebilirlik iddiası kullandı -kategoriler arasında dijital raftaki en yüksek pay.
• Tüketicilerin %34’ü dijital cüzdanlar aracılığıyla kolay ödeme yapmanın online alışveriş deneyimlerini iyileştireceğini söyledi.
• Profesyonellerin %46’sı, üretken yapay zekanın önümüzdeki 12 ay içinde şirketlerinin daha akıllı alışveriş önerileri oluşturmasına olanak sağlamasını bekliyor.

Raporun tamamı için tıklayınız.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya yazınız