Ipsos, Nisan’23-Mart’24 dönemi Tekstil Paneli araştırmasından derlediği bilgileri yayınladı. Araştırma, alışveriş sepetlerinde ne gibi değişiklikler olduğunu, en çok neye harcama yapıldığıyla ilgili görüş, tutum ve davranış ölçümlemelerini gösteriyor.

Nisan’23-Mart’24 döneminde bir birey kendisi ya da yakınları için ortalama 39 adet giyim, aksesuar ve ayakkabı ürünü satın alırken, bu ürünler için ortalama 12,770 TL harcadı. Ayda ortalama 2 kez alışveriş yapılırken tek seferde ortalama 542 TL ödendi.

Alışverişçiler her 100 TL’sinin 74’ünü giyim, 20 TL’sini ayakkabı, 7 TL’sini ise aksesuar ürünlerine harcadı.

Türkiye’de her 100 TL’lik giyim, aksesuar, ayakkabı harcamasının yaklaşık 79 TL’si fiziksel mağazalardan, 21 TL’si ise online kanallardan yapıldı. 2023’ün son çeyreğinde indirimli dönemlerin de etkisiyle online satın alımlardaki ürün adedi, artış gösterdi.

Raporun ana başlıkları şöyle:
• Nisan’23-Mart’24 döneminde bir birey kendisi ya da yakınları için ortalama 39 adet giyim, aksesuar ve ayakkabı ürünü satın alırken, bu ürünler için ortalama 12,770 TL harcadı. Ayda ortalama 2 kez alışveriş yapılırken tek seferde ortalama 542 TL ödendi.
• Yüksek enflasyon sebebiyle, tüketiciler daha fazla promosyon, aktivite ve uygun fiyatlı ürün arayışı davranışını sadece Hızlı Tüketim Ürünleri harcamalarında değil, giyim, aksesuar & ayakkabı pazarı harcamalarında da gösterdi. Özellikle büyük indirim dönemlerinin denk geldiği yılın son çeyreğinde satın alınan ürün adetlerinde gördüğümüz artış da bu durumu destekledi. Bu harcama artışı özellikle online platformlardan yapılan alımlarda kendini daha fazla gösterdi.
• Giyim, aksesuar & ayakkabı alışverişlerinde en çok öne çıkan kanallar, fiziksel alışverişte markaların kendi mağazaları olurken, online platformlarda birden fazla marka ve ürünü barındıran alışveriş siteleri ilk sırayı aldı.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya yazınız