TÜSİAD, Deloitte iş birliği ile kapsamlı bir E-Ticaret Raporu yayınladı. Dijital Türkiye Yuvarlak Masası bünyesindeki E-ticaret Çalışma Grubu faaliyetleri çerçevesinde hazırlanan rapora göre Türkiye’de 2016-2020 yılları arasında gerçekleşen e-ticaret harcamaları enflasyon etkisinden arındırıldığında, yaklaşık 3,2 kat artış gösterdi. Kişi başına düşen e-ticaret harcamasının kişi başına düşen GSYH’ye oranı incelendiğinde, Türkiye 94 ülke içinde 23’üncü sıraya yerleşti.
Raporun tanıtım etkinliğinde, dijitalleşme sürecinde e-ticaretin olmazsa olmaz olduğunu belirten TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Dijital Türkiye Yuvarlak Masası Başkanı Serkan Sevim, 2020 yılı sınır ötesi e-ticaret hacminin 1,5 trilyon dolara ulaştığını ve bu seviyenin 2026’ya kadar 4,82 trilyon dolara çıkmasının öngörüldüğünü söyledi.
2,9 Milyar Dolarlık E-Ticaret Yatırımı
Dijital ekonominin önemli bir boyutunu e-ticaretin oluşturduğunu hatırlatan TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski ise şunları anlattı: “%70’i geçen bireysel internet penetrasyonu, mobil geniş bant aboneliklerindeki artış ve coğrafi konumun getirdiği bölgesellik avantajımız e-ticarette ulusal ve uluslararası anlamda önümüzü açan belli başlı unsurları oluşturuyor. Bu çerçevede, e-ticaret ile ilgili atacağımız adımlarda amacımız, marka ve ürünlerimizin dünya çapında bilinirliğini, pazar payını ve e-ihracatını artırmak olmalı.”
E-Ticaretin Öne Çıkan Başarısı, Tüketici Davranışlarında Değişim ve Dijitalleşme başlığıyla yayınlanan raporu tanıtan Deloitte Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Lideri Hakan Göl, 2019’da hazırladıkları bir önceki raporda e-ticaretin barındırdığı fırsatlara dikkat çektiklerini; şimdi ise e-ticaret ve KOBİ’ler perspektifinde bir rapor hazırladıklarını; bunun da e-ticaretin hızla yükseldiği anlamına geldiğini söyledi. Rapora göre, 2021 yılında gerçekleşen 390 adet yatırım ve satın almanın 17’si e-ticaret alanında. Bu 17 işlemin hacmi 2,886 milyon dolar değerinde gerçekleşirken, işlem sayısı bakımından ise e-ticaret ilk 10’da yer aldı.
Gelişmiş Ülkelerde %90 Olan İnternet Kullanımı, Ülkemizde %78
Her geçen gün artan internet kullanımı, gelişmiş ülkelerde %90 civarında, ülkemizde ise %78 oranında. Bir başka etken de mobil cihazlara olan erişimin artmış olması. Türkiye’de 2015 ve 2020 yılları arasında hanehalkı cihaz sahiplik oranlarına bakıldığında en büyük sıçrayışın akıllı telefonlarda ve tabletlerde olduğu görülüyor. Geçtiğimiz 5 yılda hanehalkı içerisinde akıllı telefon sahiplik oranı %57 artış gösterdi, tabletlerdeki artış da 2 katın üzerine çıktı.
Sosyal Medya Kullanımının Artması E-Ticareti Etkiliyor
Sosyal medya kullanımının artmış olması da e-ticareti etkiliyor. 2020 yılında globalde sosyal medya kullanıcısı 3.6 milyar iken bu sayının 2025 yılına kadar 4.4 milyara ulaşacağı düşünülüyor. Türkiye’de sosyal medya kullanıcı penetrasyonunun ise 2022’de %78’e çıkacağı tahmin ediliyor. Bir başka etken de finansal ürünlerin kullanımının artmış olması. 2020 yılında dünya genelinde yapılan e-ticaret ödemelerinin %44.5’i dijital cüzdan/mobil cüzdan ile yapıldı. 2024 yılına gelindiğinde bu ödemelerin %51.7’ye ulaşacağı düşünülüyor.
BKM verilerine göre Türkiye’de mobil temassız ödeme işlem adedi 2020 yılında 10 milyon 281 bin iken 2021 yılında Aralık ayına kadar olan 11 aylık dönemde bu rakam 18 milyon 701 bin olarak açıklanıyor.
2021 Yılının İlk Yarısında Ülkemizde E-Ticaret Hacmi 161 Milyar TL Oldu
2021 yılının ilk yarısında ülkemizde e-ticaret hacmi 161 milyar TL olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre %49 oranında büyüme yaşandı. 2019’dan 2020 yılına geçerken en fazla artış gösteren kategori, %283’lük artışla gıda ve süpermarkette yaşandı.
Tüketicilerin internet üzerinden alışveriş yapma motivasyonları uygun fiyat/fiyat odaklılık, zaman tasarrufu, ürün çeşitliliği, güvenilirlik, mağazaya gitmek istememe ve fiyat karşılaştırması yapabilmek olarak belirtiliyor.
Yeni E-Ticaret Modelleri: QCommerce, C2C, DTC
Yeni modellere baktığımızda hızlı ticaret (QCommerce), küresel pazarda ve ülkemizde hızla yaygınlaşıyor. Bu modelde sipariş edilen ürün dakikalar içinde tüketiciye ulaştırılıyor. Bu modelin yükselmesinin en büyük nedeni ise gıda satışı yapan yeni oyuncuların e-ticaret pazarına girmesi. Tüketiciden tüketiciye satış (C2C) ise Türkiye’de telefon, tablet, ayakkabı, kıyafet kategorilerinde öne çıkıyor. Ülkemizde bu trendin daha da yaygınlaşacağı öngörülüyor.
DTC, yani doğrudan tüketiciye satış modelinde özellikle yurt içinde gıda alanında faaliyet gösteren firmalar ile kişisel bakım ürünleri ve kozmetik alanında faaliyet gösteren oyuncular tarafından yatırımların olduğunu görüyoruz. 2023 yılında Amerika’da e-ticaret kanalı üzerinden gerçekleşen DTC ticaret hacminin 175 milyar dolara yükselmesi bekleniyor.
Küresel E-Ticaret Lojistik Pazarı, 2020’de %27.3 Oranında Büyüdü
E-ticaret operasyonlarında lojistik ve taşımacılık da ele alınan bir başka konu. Küresel e-ticaret lojistik pazarı, 2020’de %27.3 oranında büyüdü. Bu pazarın 2020-2025 yılları arasında %8.6 oranında birleşik büyüme göstermesi bekleniyor. Piyasanın aynı zamanda 2025 yılına kadar 557 milyar Euroya ulaşacağı düşünülüyor.
Influencer Marketing, 2020 Yılında 9.7 Milyar Dolara Ulaştı
2016 yılında 1.7 milyar dolar olan influencer marketing pazar büyüklüğünün 2020 yılında 9.7 milyar dolara ulaştığı görülüyor. Influencer pazarlamanın en popüler platformu olan Instagram’da, 2020 yılında dünya genelindeki influencer’ların kategori bazlı dağılımında ilk sırada %11.59 ile yaşam tarzı kategorisi yer alıyor. Onu %6.52 ile müzik, %5.58 ile fotoğrafçılık, %5.22 ile güzellik, %4.34 ile aile, %4.24 ile mizah, eğlence ve mutluluk, %3.28 ile modellik ve %2.85 ile fitness ve spor salonu izliyor. Türkiye pazarında 25-34 yaş grubunun bu alanda potansiyelinin yüksek olduğunu altı çiziliyor.
E-İhracata 4 Çözüm Önerisi
Çin, sınır ötesi e-ticaret işlemlerinde 2020 yılında 261 milyar dolar ile birinci olurken, ardından sırasıyla ABD, İngiltere ve Almanya geliyor. AB’de sınır ötesi e-ticaret işlemleri 2020’de 146 milyar Euro ile e-ticaret hacminin %25,5’ini oluşturdu. Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre, 2020 yılının son yarısında Türkiye’nin e-ihracatı 1,42 milyar dolar seviyesindeydi. Türkiye mikro ihracatında en çok satış yapılan ürün kategorileri ise hazır giyim, ev eşyaları, süsler, aydınlatma cihazları ve otomotiv ürünleri… Sınır ötesi ticarette ise Türkiye en çok Almanya, ABD ve İngiltere ile ticaret yaptı. 2022 yılı içinde pazara girişte destekleyici çözümlerin artması bekleniyor. Dünya çapında e-ihracat içinde ortaya çıkan sorunlar Türkiye’de de görülüyor.
Raporda 4 ana başlıkta çözüm önerileri bulunuyor:
1. E-ihracat stratejisi, gümrük süreçleri ve mevzuat, tebliğ iyileştirmeleri.
2. Lojistik ve taşıma konularında atılabilecek adımlar.
3. Markalaşma üzerine çalışmalar ve dijital pazarlamanın önemi.
4. Organizasyon yapısı ve müşteri deneyimine odaklanma.
Önümüzdeki Dönemde Perakende Sektörünü Bekleyenler
Orta ve uzun vadede perakende sektörünü bekleyenler de raporda 5 başlık altında yer alıyor.
1. Tüketicilerin online platformlara kalıcı bir şekilde geçişi ve e-ticaretin büyümesi.
2. Güvenlik endişeleriyle temassız alışverişe yönelme
3. Sosyal medyanın artan önemi
4. Fiyat indirimleri ve erişilebilir lüksün artan önemi
5. Kurumsal bütünlük ve sosyal sorumluluk
Raporun tamamı için>> www.eticaretraporu.org