Türkiye’de organize perakende sektörünün çatı kuruluşu Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF), içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde vaka sayısının artması ve 4. dalganın etkisini göstermeye hazırlanması sonucu, bir açıklama yayınladı. Açıklamada, TAMPF üyesi tüm derneklerin fikir birliğiyle iki önlem teklif edilmesinin yanı sıra aşının umudu arttırdığının da altını çiziliyor.
Ülkemiz ekonomisinin lokomotif sektörlerinden olan perakende sektörünün organize bölümünü temsil eden Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF), organize perakende sektörünün sahip olduğu 450 milyar liranın üstündeki cironun %85’in üstündeki bir kısmını temsil ediyor. Rakamsal büyüklüklerin yanı sıra sektör, istihdama hem ekonomik hem de kadın ve genç istihdamı sağlaması açısından sosyal faydasıyla katkıda bulunuyor. TAMPF, küresel çapta tüm dünyada trajik sonuçlar yaratan Covid-19 pandemisi Delta Varyantı ile 4. dalga etkisini göstermeye hazırlanırken Bayram ertesi gözlemlenen vaka sayısındaki artışın perkanede sektörünü zor geçecek bir sonbahar dönemi ile karşı karşıya bırakabileceği öngörüyor. Konuyla ilgili bir açıklama yayınlayan TAMPF, süreci değerlendirmesinin yanı sıra alınması gereken kritik önlem önerilerini de açıklamaya ekledi. TAMPF Başkanı Alp Önder Özpamukçu tarafından yapılan açıklamada, ekonomiyi durma noktasına getiren çok sert karantina önlemleri hatırlatıldı ve Federasyon üyesi dernekleri etkileyen tedbirlerin yanı sıra sektörde halen ruhsat saatlerine göre faaliyetlerin tam olarak sürdürülemediğinin altı çizildi.
Özpamukçu şöyle devam etti: “Tüm sektör ve ülke ekonomisi olarak bedelleri ekonomik ve sosyal olarak ödüyoruz, uzun bir süre de ödemeye devam edeceğiz. Bugün salgının bir daha geri gelmemek üzere ortadan kalktığını düşünmek için erken. Fakat bugün 18 aydır süren mücadelede gelinen noktada aşı ile birlikte umudumuz artıyor. Aşı, tercih değil toplumsal sorumluluktur.
İnanıyoruz ki bireysel özgürlükler ancak toplumsal kazanımlarla korunabilir. Şu anda mümkün olan tek seçenek, hayatı korumak için virüsle güvenli bir şekilde bir arada yaşamak, toplumun farkındalığını ve kurallara uyumu arttırmaktır. Toplumsal bağışıklığı yakalamak da artık bir yöntem olarak gözükmektedir, zira iki doz aşısını tamamlamış bireylerin virüsle temaslarında varyantı ne olursa olsun ağır bir vaka durumunun gerçekleşmediğini tüm dünyada gözlemliyoruz. TAMPF üyesi tüm perakende dernekleri olarak toplum sağlığını yakınen ilgilendiren ve kalıcı bir iyileşme için kritik önemde olduğunu düşündüğümüz önlemleri tüm sektöre yaygınlaştırmayı ve genişletmeyi teklif ediyoruz.”
TAMPF tarafından yapılan açıklamada teklif edilen önlemler şöyle:
1) 01 Eylül 2021 tarihinden itibaren AVM’ler, perakende satış noktaları, lokanta, kafe, bar, gece kulübü, kıraathane, spor salonları, her türlü müsabaka sahaları, sinema, tiyatro, konser ve düğün ve özel davetlere katılacak misafir/müşterilerin 2 doz aşıyı yaptırmış olması zorunluluğu.
2) 01 Eylül 2021 tarihinden itibaren 2 doz aşısını yaptırmaktan imtina etmiş tüm perakende sektör çalışanlarımızın kanun değişikliği ile işverenin inisiyatifinde, ileri bir tarihe kadar tek taraflı bir karar ile zorunlu ücretsiz izine çıkartılabilmesi durumu. Ayrıca bir önemli madde de çalışanların aşı karnelerinin PCR testlerinde de olduğu gibi şirketlere bildirilmesini sağlayacak entegrasyonun sağlanması. Bu entegrasyon da Covid-19’la mücadelemize önemli destek vereceğini düşündüğümüz bir adım olacaktır.
Tüm Üye Derneklerin Fikir Birliği
TAMPF ve tüm üye derneklerin fikir birliği ile önerilen bu iki maddenin 1 Eylül 2021 itibari ile yürürlüğe girebilmesi için 01 Ağustos 2021 tarihinde bu kararın açıklanması ve 4 haftalık süre içinde hiç aşılanmamış bireylerin dahi iki doz aşısını tamamlamasının sağlanmış olması hedefleniyor.
Alp Önder Özpamukçu açıklamasını şöyle sonlandırıyor: “Çalışma hakkımızın korunduğu, kepenkleri kapama ve işsizlik sorunlarının azaldığı, Covid-19 ile yaşamayı öğrenmiş ve bunların gerçekleşebilmesi için toplum sağlığına saygı duyan bireylerin aşılanarak hayata karıştığı yeni bir dönem için sektör olarak her türlü desteği vermeye ve buna öncülük etmeye hazırız. Topluma, çocuklarımıza, zamana ve özgürlüğümüze saygısı olan, 2 doz aşısını yaptırmış herkese kapılarımız açık. Aşı, tercih değil toplumsal sorumluluktur.”