Euromonitor her yıl olduğu gibi bu yıl da ‘Global Tüketici Trendleri’ni bir araya getirdiği raporunu yayınladı. Önümüzdeki yılda ivme kazanması beklenen ve hareketlenen eğilimlerin bir araya getirildiği rapor, değişen tüketici değerleri hakkında fikir verirken tüketici davranışlarının nasıl değiştiğini ve küresel olarak işletmeleri nasıl etkileyeceğini keşfetmeyi hedefliyor. 10 tüketici trendini tüketiciler ve şirketler açısından ele alan rapor, şirketlerin nasıl hamleler yapması gerektiğini de net bir şekilde özetliyor.
Değişim, son iki yılda değişmeyen tek şeydi. Radikal yaşam tarzı değişiklikleri, motive olmuş tüketicileri kasıtlı, dikkatli ve hırslı kararlar almaya yönlendiriyor. Şimdi, dünya iyileşme yolunda. Tüketiciler planlarını harekete geçiriyor, risk alıyor ve anı değerlendiriyor.
Erişim ve eylem, 2022’deki en büyük 10 küresel tüketici eğiliminin arkasındaki itici güçlerdir. Dayanıklılık ve uyarlanabilirlik 2021’de test edilerek tüketicileri kontrolden vazgeçmeye ve belirsizliği benimsemeye zorladı. Bu yıl tüketiciler dizginleri geri alıyor ve tutkuları ve değerleri temelinde ileriye giden bir yol açıyor.
Euromonitor’e göre 2022’nin öne çıkan tüketici trendleri şöyle:
1. Yedek Plancılar
2. İklim Değiştiriciler
3. Dijital Yaşlılar
4. Finans Meraklıları
5. Yeni Hayat Hareketi
6. Metaverse Hareketi
7. İkinci El Arayanlar
8. Kırsal Şehirliler
9. Kendini Sevme Arayışı
10. Sosyalleşme Paradoksu
1. YEDEK PLANCILAR
İkinci En İyi Seçenek
Yedek Plancıların istedikleri bir ürünü veya hizmeti satın almak için her zaman bir yedek planları ve yaratıcı çözümleri var. Hatta bu yaratıcı çözümler alışveriş davranışlarında bazen çok uç noktalarda olabiliyor: Bir ürün veya hizmetten geri kalmamak için aylık bir ücret ödemek veya ikinci el satın alma/kiralama gibi uygun maliyetli seçeneklere geçmek gibi…
Çünkü onlar sürekli alternatif arıyor. Yedek plancılar kalabalığın önüne geçiyor, kontrolü ele alıyor ve istedikleri ürünün tedariği tehdit edildiğinde kuyruğun önüne geçmek için teknolojiyi kullanıyor.
Tedarik Zincirini Yeniden Düşünmek
Yedek Plancılar, tercih ettikleri ürünlere ilk erişim için daha fazla ödeme yapabilirler. Şirketler, özel veya ön satışla bu tüketicileri cezbedebilir ve gelir sağlayabilir. Dijital bekleme listeleri ve sıraya almayı sağlayan mobil uygulamalar, tüketicilerin sıradaki yerlerini güvence altına almalarına ve işletmelerin talebi kontrol etmesine yardımcı olur.
Şirketlerin, eksikliklerin üstesinden gelmek için yerel kaynak kullanımına ve otomasyona yatırım yapması da önem taşıyor.
2. İKLİM DEĞİŞTİRİCİLER
Düşük Karbonlu Bir Dünya
Yeşil aktivizm ve düşük karbonlu yaşam tarzları kalıcıdır. Tüketiciler, iklim acil durumunun artmasıyla ilgili endişeleri nedeniyle markaların adım atmasını ve satın aldıkları ürünler aracılığıyla harekete geçmelerini talep ediyorlar. İklim Değiştiricileri kazanmak için şirketler karbon ayak izi sertifikalı ürünler sunabilir. Karbonsuz ürünlerin şeffaf bir şekilde sınıflandırılması, güven oluşturur ve tüketicilerin bilinçli seçimler yapmasına olanak tanır.
Tüketiciler, iklim değişikliğine bireysel katkılarının olduğunun farkına varıyor. Eko-kaygı, çevresel aktivizmi ve satın alma kararlarını yönlendiriyor. 2021’de küresel tüketicilerin üçte biri emisyonlarını aktif olarak azalttı ve dörtte biri karbon izlerini telafi etmek için karbon denkleştirmelerini kullandı.
İklim Değiştiriciler, markalardan eylem ve şeffaflık talep ederken daha sürdürülebilir seçimler yapıyor. İklim değişikliğinden endişe duyan tüketiciler, diğer faaliyetlerin yanı sıra plastik kullanımını azaltmak, gıda atıklarını azaltmak ve geri dönüşüme de önem veriyor. Bununla birlikte, düşük karbonlu diyetler, enerji tasarruflu evler ve sürdürülebilir seyahat henüz gelişme aşamasında.
Gündemin Başında Gezegen Var
İşletmeler, sıfır karbon için büyüyen pazardan yararlanıyor. Şirketler, daha düşük ekolojik ayak izine sahip ürünlere yönelik tüketici talebini karşılamak için portföylerini yeniden yapılandırıyor. 2021’de profesyonellerin %39’u, şirketlerinin düşük karbonlu ürün inovasyonuna ve iklim dostu ürünlerin geliştirilmesi ve piyasaya sürülmesine yatırım yapmayı planladığını belirtiyor.
Ancak satın alınabilirlik, sürdürülebilir ürünleri yaygınlaştırmanın önünde bir engel olmaya devam ediyor. 2021’de profesyonellerin %43’ü, tüketicilerin bu ürünler için daha fazla ödemeye istekli olmamasının iş sürdürülebilirliği girişimlerini engelleyen önemli bir engel olduğunu bildirdi. Sürdürülebilir inovasyon, ürün yeniden tasarımı, tedarik zinciri dalgalanmaları ve sertifikalardan kaynaklanan maliyetler, zor olabilecek fiyat artışlarına neden olur.
Özellikle Y kuşağı ve Z kuşağı, seçimleriyle bir fark yaratabileceklerini düşünüyorlar. Geleceğin bu en büyük harcama grubu, minimum iklim etkisi için çaba sarfedecek. İklim Değiştiricilerin beklentilerine uygun teklifler ne kadar fazlaysa, markalar ürün ve hizmetlerinin o kadar çok yankı uyandırdığını görecektir.
3. DİJİTAL YAŞLILAR
Direnişten Güvene
Pandemi nedeniyle dünya kapanırken yaşlı tüketiciler de çevrimiçi olmaya zorlandı. Artık teknolojiye aşina ve rahat olan Dijital Yaşlılar, bu kanal üzerinden satın alma ve hizmet kullanma gücüne sahip. Şirketlerse dijital deneyimlerini, bu genişleyen çevrimiçi kitlenin ihtiyaçlarını hedeflemek ve karşılamak için uyarlama fırsatına…
60 yaş üstü küresel nüfus, 2021’den 2040’a kadar %65 büyüyerek iki milyardan fazla kişiye ulaşacak. Bu nispeten zengin topluluk, çevrimiçi hizmetleri kullanarak daha fazla deneyim ve güven kazanıyor ve günlük yaşamlarına yardımcı olan daha fazla teknoloji çözümü benimsiyor.
Dijital Yaşlılar, internette gezinme ve alışveriş yapmanın yanı sıra sosyalleşme, sağlık taramaları, finans ve öğrenim için sanal çözümleri benimsiyor. TikTok, dijital olarak yerli torunlarının onları sosyal medyada etkilemesi ve güçlendirmesi sonucunda bu tüketicilerin kullandığı bir platform haline geldi.
Hem Dijital Yaşlılara hem de yaşlı acemilere yönelik çevik bir plan oluşturmak, şirketlerin yatırım getirisini artıracaktır.
Kullanımı Kolay Cihazlar ve Basit Teknolojiler
60 yaş üstü kişiler, yüksek gelir grubunda bulunuyor ve bu da yaşlı tüketicileri şirketler için önemli bir hedef haline getiriyor. Dijital Yaşlılar için mobil uygulamaları, sosyal ağları ve web sitelerini optimize etmek, harcama güçlerini yakalamak için kritik öneme sahip.
60 yaş üstü tüketicilerin %65’inden fazlası daha basit yaşamlar arıyor. Bu kitleye başarılı bir şekilde hitap eden işletmeler, kullanımı kolay cihazlar geliştirmeli ve mevcut teknolojileri basitleştirmeliler
Yaşlıların dijital çözümleri benimsemeleri için sorunsuz ve anlaşılır olmaları gerekir. Ürün veya hizmetlerin kullanımı kafa karıştırıcıysa, Dijital Yaşlılar rakiplere geçecektir. İşletmelerin çevik olması ve yeni kullanıcı gereksinimlerine uyum sağlaması gerekir.
4. FİNANS MERAKLILARI
İyileştirilmiş Bir Finansal Gelecek
Tüketiciler, yatırım yapma konusunda güven kazanıyor ve finansal güvencelerini güçlendirmek için bilinçli tasarruflar yapmaya başlıyor. Finans meraklıları, paralarının kontrolünü eline alıyor ve işlemlerini takip etmek için gerekli hizmetleri kullanıyor.
Salgın, iş piyasasında oynaklık getirdi ve finansal güvenliği riske attı. Belirsizlik, istikrarsızlık ve karantinalar, Düşünceli Tasarrufçular gibi bazı tüketicilerin daha az harcamasına ve daha fazla tasarruf etmesine neden oldu. Tüketiciler akıllı para hamleleri yapmak için uygulamalara yöneldi.
Pek çok kişi finansal okuryazarlığını arttırarak borsaya yatırım yapmak ve hobilerini işe dönüştürmek gibi alternatif gelir akışları bularak Finans Meraklıları haline geldi. Küresel olarak, hane halkı harcanabilir gelirinin 2020’deki %17’sine kıyasla 2019’da %15’i tasarruf edildi. Aynı dönemde, küresel tüketici harcamaları %4 düştü. Artan bu tasarruf miktarı ve evde geçirilen zaman, azalan harcamalara paralel olarak tüketicileri finansal durumlarını iyileştirmeye yöneltti.
Bankasızlara ve Acemilere Hizmet Fırsatları
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki banka nüfusu artmaya devam ederken tüketicilere para yönetimi araçlarına erişim de sağlıyor. Finansal Meraklılarının paralarını borsaya yatırmaları için tüketici dostu perakende ticaret platformları ortaya çıktı. Fintech girişimleri, banka hesabı olmayan ve finansal olarak yetersiz hizmet alan kişilere daha düşük ücretler ve daha yüksek faiz oranlarıyla dijital bankacılık hizmetleri sunuyor.
Tüketici merkezli, eğitici ve basit para yönetim uygulamaları, bu finansal demokratikleşme çağında fayda sağlayacaktır. Bu şirketler, finansal kurumlara olan güvenin azaldığı bir zamanda müşteri sadakati oluşturacaktır.
Perakendeciler ve markalar, kripto para birimleri veya “şimdi al, sonra öde” gibi alternatif ödeme biçimlerini kolaylaştırmak için finansal hizmet şirketleriyle iş birliği yapmalıdır. Finansal Meraklıların yatırım oranlarını arttırmaktan ve finansal zekalarını geliştirmekten kaynaklanan potansiyel etkileri göz ardı edilemez.
5. YENİ HAYAT HAREKETİ
Tutku ve Amaç Harekete Geçirir
Pandemi, tüketicileri Yeni Hayat Hareketi’ne katılmaya teşvik etti. Bu da ciddi kişisel değişikliklere ve değerlerin, yaşam tarzlarının ve hedeflerin toplu olarak yeniden başlatılmasına neden oldu.
Krizler, insanların değerlerini analiz etmelerini ve değiştirmelerini sağlayabilir. Geçen yıl, tüketiciler hayatlarının envanterini çıkardılar ve şimdi aktif olarak ileriye doğru yeni bir yol çizmeye çalışıyorlar. 2015’te tüketicilerin yalnızca %12’si kendilerine zaman ayırıyordu; bu, 2021’de iki katına çıkarak %24’e ulaştı. Tüketiciler artık iş-yaşam dengesine daha fazla değer veriyor. Amaçlarını keşfetmek veya sürdürmek için kariyerlerini değiştiriyorlar veya işgücünü tamamen terk ediyorlar. Yeni Hayat, tüketicilerin yeni hedeflere ulaşmaya yönelik eylemlerini temsil ediyor. Değişim, kısa vadede yaşam tarzı değişimlerini karakterize eden baskın eğilim olmaya devam edecek. Evcil hayvan sahiplenmek veya uzaktan çalışırken seyahat edebilmek gibi zihinsel ve fiziksel sağlığı olumlu yönde etkileyen faaliyetler ve ürünler, satın alma kararlarını etkiliyor.
Kişisel Gelişimi Desteklemek
Şirketler, nesilde bir kez görülen böyle bir harekete yanıt veren ürünler, hizmetler ve deneyimler geliştirmeli ve bu değişimi kabul eden ve benimseyen bir pazarlama stratejisi belirlemeli.
Dünya genelindeki iş piyasaları benzeri görülmemiş çalışan sirkülasyonu yaşıyor. Çalışanlar, devlet yardımları, sağlık riskleri ve bunların normale dönüşünün yanı sıra daha geniş kişisel değerlere dönüyorlar. Ofis dışındaki yaşamlarına uygun kariyerler arıyorlar. Bu durum da işin nasıl, ne zaman ve nerede yapılabileceğini kalıcı olarak değiştirdi.
Akıl sağlığı da The Great Life Refresh’in bir parçası. Calm ve Headspace gibi farkındalık uygulamalarının indirilmesi arttı. Evcil hayvan evlat edinme sayısı yükseldi. İşletmelerin, hayatın neresinde olurlarsa olsunlar, tüketici ihtiyaçlarını karşılamaları gerekiyor.
6. METAVERSE HAREKETİ
Geleceğin Simüle Edilmiş, 3D Dijital Ekosistemleri
Dijital dünya, sanal mekânların ötesinde, sürükleyici 3B gerçekliklere doğru evriliyor. Tüketiciler, topluluklarla sosyalleşmek için bu dijital alanları benimsiyor.
Fiziksel ve sanal dünyalar geçen yıl çarpıştı. Sıkı sosyal mesafe gereksinimleriyle tüketiciler, canlı yayından oyuna kadar çeşitli etkileşimler sunan yeni çevrimiçi topluluklar oluşturarak bağlantıda kalmayı öğrendi.
Artık çevrimiçi sosyalleşme, mobil, masaüstü ve AR / VR başlıklarında oyun oynayarak daha fazla zaman harcayan genç nesiller başta olmak üzere birçok tüketici için tercih edilen eğlence biçimi haline. Metaverse Hareketi sırasında tüketiciler, dünyanın her yerinden kullanıcılarla birlikte sanal dünyaları keşfetmek için avatarlarını donatacaklar. Paylaşılan, 3B sanal alanların yaygınlığı, internetin gelecekteki bir yorumunu karakterize edecektir.
Yeni Bir Dijital Dünyada Reklam
Moda markaları ve perakendeciler, içerik ve tasarımları kitle kaynaklı olarak desteklemek, ürünleri tanıtmak ve ortakları nasıl takipçi kazanacakları konusunda eğitmek için TikTok’tan yararlanıyor. 2021’de tüketicilerin %30’dan fazlası TikTok’ta bir influencer gönderisi veya şirket reklamı gördükten sonra mal veya hizmet satın aldı.
Spor takımları, oyuncular ve sanatçılar canlı sanal konserlere ve etkinliklere ev sahipliği yapmak için YouTube ve Twitch gibi platformları kullanıyor ve şirketler bu tüketicilerle platformda buluşmak istiyor. Markalar, çevrimiçi ortamlarda diğer reklam alanlarının yanı sıra reklam panoları ve ürün yerleştirmeleri satın alıyor.
Metaverse Hareketi teknoloji konusunda bilgili katılımcılar kazanmaya devam ederken, şirketler marka bilinirliğini arttırmak ve gelir elde etmek için buradaki rollerini öğrenmeli.
7. İKİNCİ EL ARAYIŞI
İkinci El, Yeniden Ticaret ve P2P Pazar Yerleri
Tasarruf trend oluyor. Tüketiciler, “sahip olma” zihniyetinden “deneyim” zihniyetine geçiyor. Sürdürülebilirlik ve bireysellik, ikinci el alışveriş ve P2P ticaretle ilgili kötü bakış açısını ortadan kaldırıyor. Tüketiciler sürdürülebilir bir şekilde yaşamak ve çevresel ayak izlerini en aza indirmek istiyor. Bazı tüketiciler ayrıca daha yüksek fiyat etiketine sahip olabilecek özel veya benzersiz parçalara da sahip olmak istiyor. Bu da onları ikinci el alışverişe yönlendiriyor.
Vintage ve yavaş moda, bu trendin giyim pazarında gelişmesine yardımcı oldu. Genç nesiller, türünün tek örneği ürünler arıyor. Tüketicilerin beşte biri gelecekte ikinci el ürün alımlarını arttırmayı düşüneceğini söylüyor.
İşletmelerin daha azıyla daha fazlasını yapması gerekiyor. Geri dönüşüm, kiralama veya yeniden satış programları gibi döngüsel ekonomi girişimlerine yatırım yapmak, çevreyi olumlu etkilerken değer yaratacaktır.
Sıfır Atık ve Döngüsel Stratejiler
Tüketiciler 2. el alışverişe geçerken şirketler de yeni iş modelleri uyguluyor ve döngüsel ekonomiyi benimsiyor. İkinci El Arayışı, giyim endüstrisinde yıllardır yaygın olmakla birlikte, diğer tüketim mallarına da yayılmaya başladı.
İş modelleri, geri satın alma programlarını, yeniden kullanılabilir paketleme girişimlerini ve yenilenmiş ürün tekliflerini içerecek şekilde gelişiyor. Hediye kartları, mağaza kredisi ve sadakat puanları, tüketicileri bu programlara katılmaya teşvik eden avantajlar olarak kullanılabilir.
Şirketlerin yeni ürün geliştirme ve atıkları azaltmak için materyalleri yeniden kullanmaları veya geri dönüştürmeleri gerekiyor. Bu akım, kaçınılmaz olarak sürdürülebilir üretim ve tüketimi ve sonuç olarak marka itibarını iyileştirecek.
8. KIRSAL ŞEHİRLİLER
Her İki Dünyanın En İyisi
Kırsal yerleşim alanları, tüketicileri metropollerden uzaklaştıran daha geniş konutlar ve daha yeşil bir manzara sunuyor. Şehirliler de bu faydaların mahallelerine getirilmesini istiyor.
Pandemi döneminde tüketiciler geçici olarak kırsal alanlara taşındı veya doğada daha fazla zaman geçirdi. Şimdi, Kırsal Kentliler bu hareketi kalıcı hale getirmek istiyor. Merkezilik, yakınlık ve rahatlık da dahil olmak üzere şehir yaşamının faydaları, karantinalar ve uzaktan çalışma nedeniyle engellendi. Bu tüketiciler, avantajları olmadan yüksek yaşam maliyetleri öderken kendilerini küçük alanlarla kısıtlı hissettiler. Bu arada, daha iyi hava kalitesi, daha az sıkışmışlık ve basitlik arzusu büyüdü.
Ancak tüm tüketiciler kentsel yaşamdan vazgeçmeye hazır değil. Evlerinin yakınında yeşil alan isteği ve daha hızlı, daha temiz işe gidip gelme ihtiyacı, şehirde kalan Kırsal Kentlilerin konut tercihlerini yeniden şekillendiriyor. Genel olarak, tüketiciler evlerine ve sosyal yaşamlarına daha fazla zaman harcadıkça daha fazla yatırım yapıyorlar.
Şehir Sınırları Yok
İş fiziksel bir ofise daha az bağlı hale geldikçe, tüketiciler hem şehir sınırları içinde hem de ötesinde hareket ediyor. Bu toplu yer değiştirme akını ile birlikte yeni iş fırsatları ortaya çıkıyor.
Bu noktada e-ticaret dağıtımını ölçeklendirmek, şirketler için hayati önem taşıyor. E-ticaret dağıtımını güçlendiren, sürdürülebilir ürün gruplarını genişleten ve Kırsal Kentlilere hitap eden işletmeler kazananlar olarak ortaya çıkacak.
9. KENDİNİ SEVMEYİ ARAYANLAR
Bireysellik ve Özgünlük Mutluluk Getirir
Kendini Sevmeyi Arayanlar, mutluluklarına öncelik verirler, kendi bedenlerinde rahat hissederler ve benlik duygularını yükselten mal ve hizmetlere düşkündürler. Tüketiciler, hayat normale dönerken rahatlık ve sevgi için can atıyorlar. Artık hayatta kalma modunda olmayan bu tüketiciler geleceği kucaklıyor ve zorlukların üstesinden gelmekten gurur duyuyorlar.
Kendini Sevmeyi Arayanlar, tükettiklerinden kullandıkları ürünlere kadar bedenlerine ve zihinlerine özen göstermeye yatırım yaparlar. Lüks bir çanta satın alırken yaşam tarzlarına uygun şekilde savurganlık yaparlar. Bu tüketicileri en iyi versiyonları olmaları için güçlendiren ürünler ve deneyimler, satın alma kararlarını ve sadakati yönlendirir.
Zenginlik, Kişiselleştirme ve Yeni Normlar
Ürün inovasyonu, endüstriler arasında küresel olarak patlama yaşıyor. Güzellik markaları evde, salon kalitesinde ürünler sunuyor. Tüketiciler daha sağlıklı seçenekler ararken, yiyecek ve içecek üreticileri fonksiyonel gıdalara yatırım yapıyor. Lüks mallar Çin’de daha iyi performans göstermeye devam ediyor. İşletmeler, kişiye özel bakım sağlamak için teknolojiye yatırım yapıyor. Kişiselleştirme gelişiyor ve güzellik, kişisel bakım ve tüketici sağlığı gibi sektörlerde kitlesel kabule doğru kayacak gibi görünüyor. Markalar, klişeleri ve toplumsal normları kırıyor ve Kendini Sevmeyi Arayanların gerçek benliklerini ifade ederken kendilerini rahat ve kendinden emin hissetmelerini sağlıyor.
İşletmelerin bu tüketicilerle derin bağlar kurması gerekiyor. Fiziksel, duygusal veya ruhsal iyiliği uyandıran ürünler, öz-sevgi arayanların hayatlarını geliştiriyor.
10. SOSYALLEŞME PARADOKSU
Pandemi Öncesi Yaşama Bölünmüş Bir Dönüş
Ufukta iyileşme var. 2021’de tüketicilerin %51’i önümüzdeki beş yıl içinde hayatlarının daha iyi olmasını bekliyor. Sosyalleşme Paradoksu, tüketicilerin olağan rutinlerine dönmelerinin birçok yolunu tanımlıyor. Bazı tüketiciler karantinadaki hayata alıştı ve evde tüketim için alışveriş yapmaya devam edecek gibi görünüyor. Diğerleri pandeminin zirvesi sırasında huzursuzdu ve topluma yeniden tam olarak katılmaya hazır. Bu iki tercih arasında, bir tür normallik isteyenler -belirli faaliyetler için dışarı çıkmaya istekli olanlar- ancak yine de temkinli ve sağlıkları konusunda endişeli olanlar var.
Şirketler, tüm bu farklı tüketici gruplarına deneyimden ödün vermeden kanallar arasında sorunsuz çözümler ve çoklu seçenekler sunmalı.
İyileşme Aşamaları Arasında Çevik Olmak
İşletmeler, geçtiğimiz yıl boyunca gerçekleşemeyen fiziksel alışverişi telafi etmek için dijital seçenekler sunarak esneklik gösterdi. Hibrit iş modellerinin, kanaldan bağımsız olarak kusursuz bir müşteri deneyimi yaratması gerekiyor. Odak, hayatta kalmaktan büyümeye kayarken, bu modelleri uygulayan şirketler toparlanma aşamaları arasında kolayca geçiş yapabilecek çevikliğe sahip olmalı.
Sosyalleşme Paradoksu, tüketici alışkanlıklarını etkileyen davranışsal bir aşamadır. Tüketiciler sosyalleşmek istiyor ancak esnek bir yaklaşım talep ediyor. İşletmeler yenilikçi ve uyarlanabilir çözümlerle sorunsuz bir deneyim sağlamalıdır. Uzaktan çalışma ve sanal etkinlikler, yüz yüze etkileşimlerle bir arada olacak, ancak tüketiciler seçim şansı istiyor.
2022 YILINDA ŞİRKETLER NE YAPMALI?
• Geleneksel iş modelleri ve tedarik zincirlerine meydan okunuyor. Tüketici davranışları değiştikçe işletmelerin de hızla gelişmesi gerekiyor. Günümüz dünyasında, geçmiş satın alma alışkanlıkları mutlaka marka sadakati anlamına gelmiyor.
• Başarılı işletmeler tüketicilerle kendi şartlarında buluşacak. Müşteri ilişkileri artık işlemsel olamaz. Derin, destekleyici bağlantılar geliştirmek, tüketicilerin şirketleri “ürün satın alınan yer”in ötesine geçirerek müttefik olarak görülmelerini sağlayacaktır. Tüketiciler insanlaştırılmış markaları tercih edecek ve güvenecek.
• Müşteri deneyiminin çok yönlü olması gerekir. Deneyim kusursuz ve özel değilse, işletmeler müşterilerini kaybedebilir. Etkili hibrit modeller, işletmelerin yüz yüze ve sanal etkileşimler arasında geçiş yapmasına olanak tanır. Acemiler için teknolojiyi basitleştirmekten meta veriyi keşfetmeye kadar, dijital deneyimleri hedef kitleye göre özelleştirmek çok önemlidir.
• Sürdürülebilirlik, yenilenmiş bir rekabet avantajıdır. Tüketiciler çevre dostu ürünlere ve topluluklara yönelecekler. Doğrudan tüketiciye yönelik stratejiler veya geri satın alma programları gibi yeni dağıtım kanalları ve ticaret yolları, ek gelir akışları sunabilir. İşletmeler, kaynakları paylaşmak, erişimi genişletmek ve mevcut operasyonel yeteneklerinin ötesinde hedeflere ulaşmak için sektörlerdeki diğer oyuncularla ortaklıklar kurmayı düşünmelidir.
• Müşteriler hareket ediyor. İşletmeler onlarla birlikte hareket edecek ya da onları kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacak.
Raporun tamamı için tık’layınız.>> Euromonitor Top 10 Global Consumer Trends 2022